31 veckor ♥

(vecka 32 i Sverige)


BEBIS

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

 

DU

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

 

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika.

 

Jo tack. Denna lillkorv rör sig så mycket att jag blir tokig! Jag är så fruktansvärt obekväm så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Ska öva lite yoga snart tror jag. Det gör alltid allt lite bättre.


Revbenssparkar - Check! Var dag kommer det fina kickar som inte är så underbara.

 

Vitaminer tar jag religiöst sedan graviditetstestet visade plus & mina värden är väldigt bra. (förutom järnet..) undrar fortfarande varför man inte "behöver" ta extra tillskott i Sverige? Man har ju liksom en extra person som behöver alla nyttigheter.

Jag kommer nog aldrig bli klok på alla olikheter :)


Kommentarer
Postat av: camilla

Då är du inte så långt beräknad efter mig! Spännande! :)



Korgen säljs på både Bonti.se och Jollyroom.se. Den är så fin så jag tror inte ni skulle ångra er!



Kram C

2012-01-06 @ 17:52:09
URL: http://vitarummet.blogg.se/
Postat av: Fatima

Jag tycker också att alla skillnader mellan olika länder är spännande (som du vet vid det här laget!). I Sverige tänker jag mig att man förlitar sig på att få i sig alla vitaminer via maten, sen så håller man ju koll på värdena. Verkar kul i USA att gå på ultraljud så himla ofta(!). Här går man ju bara en gång. Detta på grund av att man inte säkert vet strålningens påverkan på fostret. Äh, jag tror inte att det är farligt. Skulle hellre gå fler gånger ;)

2012-01-07 @ 00:13:38
URL: http://www.fatimaslillablogg.blogspot.com
Postat av: elinjosefine - lifestyleblogs

Ja det blir ju olika rekomenadtioner i olika länder. I Norge vill det att man tar tran (d-vitaminer och omega 3) och resten via sund mat. Jag har också haft väldigt bra värden hittils och äter inga järntillskott.



Hoppas du haft en finfin helg!!

Kram

2012-01-07 @ 23:10:42
URL: http://lifestyleblogs.se/elinjosefine

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0