Svar på kommentar

Jag fick denna frågan av Lina & har fått den förut, så jag tänkte reda ut allt här i ett inlägg :)

Hur känns det att vara gravid på "bortaplan"?
Hur ser mammaledigheten ut i USA, har för mig att den inte alls är lika fördelaktig som här i Sverige.


I början måste jag säga att det var överväldigande att vara gravid, särskillt eftersom lillkorven inte var planerad & eftersom jag inte riktigt tänkt så mycket på att ha barn här, men min familj som jag älskar så mycket någon annanstans. Det är fortfarande riktigt tufft ibland kan jag säga.
Proceduren när man blir gravid är också väldigt annorlunda.
Direkt när man plussat på stickan så gör man upp en tid med doktorn som tar blodprover & 1000 andra värden för att klura ut om allt står rätt till i kroppen & om man verkligen är gravid. Man börjar äta omgea-3, järn & andra vitaminer för att boosta bebisens utveckling & mammans välmående.
Sen väljer man en OB/gyn som är specialist på graviditet & går till honom/henne i fortsättningen
Här går man in för första ultraljudet & för att lyssna på hjärtat runt vecka 8.
Sen efter massa mer ultraljud, undersökningar & annat, så kommer den lilla parveln man längtat efter så himla mycket i 40 veckor & där kommer mammaledigheten in.
Och här är det som så, att ordet mammaledighet existerar knappt.
Många jobbar fram till dagen som åker in på förlossningen & har sparat semesterdagar för att kunna vara hemma med sin lilla bebis så länge som möjligt.
Det vanligaste är att få några veckor betalt av sin chef & sen får dom vara hemma men utan pengar.
Somliga har tur & har några månader ledigt.

Det finns inte föräldrapeng, barnbidrag, pappaledighet eller något annat.
All sjukvård kostar pengar om man inte har råd med en försäkring (vilket en väldigt stor del av USA inte har) det finns heller inga mamma-grupper eller barnutbildningar anordnade av sjukhuset.
Man står altså på egna ben hela tiden!

Väldigt stor skillnad från Sverige!

Som tur är har vi en väldigt fin försäkring genom Andrews jobb som täcker allihop i hushållet & vi behöver inte tänka på någonting annat än att hålla våra utsatta tider hos doktorn.
Och när bebisen bestämmer sig för att komma till världen kommer jag vara på ett stort fint sjukhus med bra läkare runt mig utan stress & press.
Sen har jag också turen att få vara hemma-mamma & det är jag så otroligt lycklig & tacksam för!
Att vara långt ifrån min familj känns fortfarande himla ledsamt, men jag har ju alltid Andrew vid min sida som är det viktigaste & finaste i mitt liv.

Oj vad långt det blev!
Men nu tror jag vi rett ut allt :)





Kommentarer
Postat av: elin ♥ Gravid ♥

Tänk att det är så himla stor skillnad! och att folk här gnäller över hur lite pengar man får. Men jag tycker ändå att vi har em jäkla tur med tanke på hur länge vi kan vara hemma. och att även fast du aldrig jobbat så har du rätt till föräldrarpeng ( även om den är låg) men ändå!

2012-01-10 @ 13:47:37
URL: http://flieo.blogg.se/
Postat av: Michelle - med en prins i magen <3

Väldigt annorlunda emot att vara gravid i Sverige. Sen är de nog en väldigt stor upplevelse i sig att vara gravid på bortaplan! ;)



Svar: Joo man blir ju väldigt intresserad av andras liv och så, följa graviditeten och så. Ska bli kul att läsa sen när er lilla bebis är ute hur de är att vara mamma på bortaplan!



Kram

2012-01-10 @ 15:51:14
URL: http://hannahmiichelle.blogg.se/
Postat av: Fatima

Jättespännande med alla skillnader! Jo, jag undrar en grej. Eftersom det knappt finns föräldraledighet i USA så är det ju fler föräldrar (mestadels mammor) som stannar hemma. Är det lättare att leva på bara en lön i USA? I Sverige är det ju bara de som har det riktigt gott ställt som har råd att en förälder är hemma heltid. Kan man klara en familj på en lön även om man har ett "vanligt" jobb i USA.

2012-01-10 @ 23:05:51
URL: http://www.fatimaslillablogg.blogspot.com
Postat av: elinjosefine - lifestyleblogs

Ja jag kan tänka mig att det är väldigt väldigt annorlunda. I Norge är det ju inte så stor skillnad mot Sverige. Största skillnaden är väll att man går till både läkare och barnmorska under graviditeten och att man har tre veckor betalat innan BF som man måste ta ut (inget val) sen har man ca 1 års betald ledighet mamman och pappa ihop (sämre än Sverige) men vi kommer nog försöka vara hemma 1,4 år.



Kram på dig!!

2012-01-11 @ 18:57:22
URL: http://lifestyleblogs.se/elinjosefine
Postat av: Lina

Men åh tusen tack att du svarade, och vilken skillnad! Vad härligt att din karl hade så bra försäkring och att du kan vara hemma, tycker så synd om de som tvingas in i arbete direkt. Amningen omöjliggörs ju i stort sett.Min lillasyster älskar USA och har varit där på sommarläger och nu senast ett år som utbytesstudent ett år hon är inne på att läsa college där så vi får se om hon hamnar där en vacker dag och jag hoppas för allt i världen får det lika bra som du och har möjlighet att vara hemma med sina förhoppningsvis kommande barn i framtiden.



Den underbara molndressen fick jag i julklapp av mina systrar eller jag och jag Alva fick den men den går att köpa på http://www.brandsforkids.se/klader-nya-nya/body-body-suits. Den är ljuvlig skulle vilja köpa den i de andra färgerna också :)



Hoppas allt är underbart med er! kram

2012-01-14 @ 07:54:12
URL: http://www.linaslycka.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0