Amerika-chock

Madeleine som driver bloggen "Min amerikanska resa", har äntligen fått fart på sin process om sin visumansökan till USA, så hon & hennes man kan få flytta ihop igen & leva tillsammans.
Jag följer hennes liv med spänning varje dag & just nu ser det äntligen ljust ut.
Håller alla tummar & tår att detta ska gå vägen för dom.
 
Hur som haver,
Hon skrev ett inlägg där hon undrade vad som är annorlunda med att bo i USA & genast började min hjärna snurra.
Jag tänkte tillbaka på dagen jag kom hit, för över 4 år sedan & liksom chockades dagligen av levnadsstil.
 
  • För det första - om man inte bor i NYC eller ett par andra gåvänliga städer, så går man inte. Man går aldrig. Man tar bilen överallt.
  • De har allt Drive Thru! Kaffe, Mat, Bank, Apotek - you name it!
  • Man går inte med sina hundar på långpromenad. Ofta lever hundarna ute på gräsmattan.
  • Det finns alltid någon som kan göra alla sysslor åt dig. Klippa gräsmattan, städa, tvätta fönster, plocka upp hundbajs - ALLT.
  • Man packar inte sina matvaror själv i påsen efter man betalat.
  • Det finns "valet parking" överallt.
  • Folk klär sig väldigt annorlunda. Stora beiga chinos & en pike samt flipflop eller andra fula skor (haha) är vanligt hos männen
  • Fokus i matväg ligger på middagen. Jag tycker de flesta äter liten frukost, liten lunch & går all in på middagen.
  • Amerikanare går ALL IN på högtider. Det snålas inte med dekorationer någonstans.
  • Valet av möbler & inredning är väldigt annorlunda. Ofta mycket tunga tyger, mattor istället för trägolv, skinnsoffor & annat som jag är smått allergisk mot ;)
  • De flesta är extremt vänliga! Här kan man börja prata med vem som helst om vad som helst när som helst. I LOVE IT. Kan dock vara en chock för en svensk som är van att inte ens titta någon i ögonen på en promenad, hehe.
  • Att prata religion, vapenlagar, krig eller politik är ett big NO NO. Det trycker ofta på väldigt känsliga nerver som kommer sluta otrevligt.
  • Folk är väldigt patriotiska.
  • Alkohol är ingen big deal & här kan man dricka lite hur man vill, när man vill utan att någon höjer på ögonbrynen. Även mariuana är lagligt i många stater. Jag tycker den avslappnade synen är jättehärlig! Dock var det himla konstigt då jag kom hit.
  • Nästan samtliga har en grej för en sport. Det är football Sunday, det ska följas varenda baseball-match, eller golf, eller trav - ja vad som helst, bara det är sport!
  • Man har skor på sig inomhus!
Fyll gärna på med mer, ni som varit i USA, eller ni som bor i USA.
Vad reagerade ni mest på?
 
En alldeles färsk liten NYC-JennyBenny på vift :,)

Kommentarer
Postat av: emma sofie

Sånt där är jätteroligt att höra om tycker jag. Skillnader mellan svenskar och amerikaner :)

Svar: Vad roligt att du tycker det :)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-05-31 @ 18:35:52
URL: http://frokenemmapemma.blogg.se
Postat av: Nathalie

Jag skulle så gärna vilja uppleva mer av USA! Jag skulle verkligen vilja spendera en jul där. Eller en thanksgiving! sitta vid ett stooort bord med massa folk, äta kalkon och mash potatos!! Och cranberry jelly haha! jag är störd. Jag vet :))

Svar: Näe det är du inte! :) Det är LOVELY!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-05-31 @ 18:52:47
URL: http://nathalier.blogg.se
Postat av: Emma

Ja, precis sådär är det som du beskriver. Sen tycker jag att man går ut och äter mer i USA. Och att de är mer kyrkliga, går i kyrkan varje söndag och så :)

Svar: Ja äter ute gör man ofta! :) Och kyrkan går folk i ;) inte vi dock.. hehe
jenny - mammaliv i Nashville

2013-05-31 @ 19:06:33
Postat av: Annso

Jag håller med dig om vänligheten, människorna är så otroligt trevliga och servicen är gudomlig.
Det är bara hos oss i kalla norden som man knappt hälsar om man är expedit i en affär.

Svar: Precis!!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-05-31 @ 19:26:28
Postat av: Annso

Åh nu fan längtar jag tillbaka till NY igen. :(

Svar: NYC är SÅ underbart!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-05-31 @ 19:27:17
Postat av: Nina

Vilken rolig läsning! Kan tänka mig att det finns stora skillnader! Kommer ihåg att jag efter en 3 veckors semester i USA tyckte det var så konstigt att komma hem till Sverige, gå in i en affären och handla utan att en enda människa pratade med mig. Hade redan blivit van vid att amerikanerna alltid spontant börjar prata med en. Sjukt tråkigt att svenskar är så i sin egen värld ibland.

Svar: Ja visst är det stor skillnad på just den spontana sociala biten! Jag blir alltid chockad när jag kommer hem & folk känns så hemskt otrevliga ;)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-05-31 @ 19:52:57
URL: http://ninaerica.blogspot.com
Postat av: Malin - Edwins mamma

Det vore jätteskoj med en träff med Malin o Charlotte :D :D Hör av dig när det passar er att ses, vi är säkerligen hemma!!

Du skrev i ett tidigare inlägg om vad ni kan hitta på i KD när ni kommer o jag har några förslag; För hela familjen tycker jag ni tar en tur till Mariebergsskogen. Det har blivit grymt fint för barn att leka med alla de olika lekparkerna o klappa djur är alltid kul ;) Dessutom säljer kaféet/restaurangen Naturum mycket ekologiskt i fika väg :D

Du o din man borde ta en tur med båtbussen! Så fint att se Karlstad på detta sätt o så mysigt ;)

Det sista jag vill tipsa om är till dig Jenny att de kör sommaryoga i museeumparken i stort sett varje tisdagskväll o torsdagskväll. Inget avancerat alls eller så men det är alltid skönt att göra solhälsningen under bar himmel :)

Kram på dig!

Svar: Åååh TACK för bra tips!! Yoga vill jag absolut testa! Och båtbuss kommer vara ett måste, jag har aldrig åkt själv! :) KRAM vännen & vi får planera in en dejt när det närmar sig :)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-05-31 @ 20:21:27
Postat av: Anna

Jag har inte särskilt stor erfarenhet av USA men det jag reagerade på, förutom ovan nämnda saker såsom spontan-prat (så himla trevligt), matkassar osv., var de enormt stora klasskillnaderna. De upplever jag inte är lika stora i Sverige. Den totala utsatthet människor som hamnar utanför upplever i USA. Nu menar jag inte att det inte finns i Sverige, för det gör det. Men ja. Det reagerade jag på.

Svar: Ja klasskillnaderna är verkligen tydliga! på gott & ont. Jag gillar inte att alla är "samma" i sverige, men jag gillar heller inte hur markant det är här. Minns även att jag reagerade mycket på det när jag kom hit!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-01 @ 06:41:32
Postat av: Hanna Karlsson

Rolig läsning!

Svar: Vad kul att du tycker det! :)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-01 @ 07:23:53
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Postat av: Elin

Roligt inlägg! Funderar lite på det här med skor inomhus. Tar man på sig skor samtidigt som man klär på sig på morgonen? Går man även med varma vinterskor inomhus? Tål golven att man går med till exempel klackskor, blir det inte repor? Och blir inte golvet väldigt smutsigt? Haha, tänk att det finns så mycket att fråga om angående att ha skor inomhus ;)

Svar: Hehe, nej det gör man inte ;) Men när man kommer hem, så tas de inte av liksom. Här hemma är det dock ett måste & jag vet många i NYC som har samma "regel". Men har man fest är det sett som "oartigt" att be gästerna ta av sig skorna. Jobbigt när man har barn! Det blir inte så smutsigt faktiskt & är enkelt att städa av golven, men jag önskar ändå skofritt ;)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-01 @ 07:58:31
Postat av: Madeleine Hutchinson

Wow vilken publicitet för min blogg =)
Såg att läsarantalet ökat..kul! Jag håller verkligen med om många av dina punkter - framförallt att man måste ta bilen överallt och att frukosten inte är så viktig. Här i Sverige är ju det den viktigaste måltiden. Är så kul att läsa om alla era erfarenheter i det stora landet på andra sidan pölen.

Ha en fin lördag och 1 juni!

Svar: Vad roligt! :) Ja det kom ett gäng med kul iakktagelser! :)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-01 @ 08:39:09
URL: http://minamerikanskaresa.blogspot.se
Postat av: Felicia

Att Amerikanare alltid tvättar allt och tumlar allt efter man har använt en tröja en gång, förstår underkläder osv.. men det gäller fina cashmerekoftor och ulltröjor osv. Helt galet!

Svar: hahhahaha! Ja det gör de flesta ;) Vi tvätar August kläder efter en användning, hehe. Jag använder inte heller mina kläder mer än en gång (oftast). Kul notis!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-01 @ 13:12:51
Postat av: Fanny

Något som störde mig otroligt mycket på som barnflicka för 5 år sen, var hur bortskämda barnen var ;-)

Och hur lite man tänker på miljön. Som tex. den familjen jag bodde hos; de hade 2 diskmaskiner och ändå envisades de med att äta på papperstallrikar. Av REN lathet. Och källsortering skulle de inte ens kunna stava till.

Men Amerikanerna är bra på Ekologiska matbutiker. Trader Joe's var min favorit :) Och shopping mallen var fantastiska!

Och att hämta ungarna från skolan genom att stå i en bilkö och mötas av en lärare som ser till att rätt barn kommer med rätt bil, det tyckte jag också var lite, ja annorlunda och kanske kändes det lite överdrivet i början. Men det är ju av säkerhetsskäl förstås och med tanke på all skit som händer där så förstår jag verkligen systemet. Finns för många galningar helt enkelt..

Men familjen jag bodde hos trodde inte på mig när jag berättade att Svenska barn går/cyklar själva till skolan när de är runt 8-10 år.

En sak till, kommer ihåg att jag betalade inträde till stränderna på sommaren. Kändes väldigt onaturligt :)

Svar: Mmm jag vet. Det där med miljötänk ligger de efter med! Trist!
Men de kan sitt EKO, det är sant det! :)

Jag har aldrig upplevt hämtning på skolor, men det är helt knäppt vad de har för system för att ens komma in på en publik skola alltså. Och de stänger ner gator då föräldrarna hämtar barnen. Knäppt! ;)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-01 @ 14:25:34
Postat av: Anna

Min faster som bott i USA (New York,Philadelphia ) och som även har en amerikansk man säger att det är väldigt mycket "slit -och-släng" i USA. Till exempel så ska i alla fall de amerikanerna som de känner äta på papperstallrikar nästan varje dag!!!! För att de inte hade tid, lust att diska. Tycker att detta låter extremt! Vet dock inte om det bara är just de som min faster träffat/känner men tycker det är oerhört onödigt och slappt. Upplever du att det är ett mer "slit-och-släng-samhälle" i USA? :) Kram!

Svar: Ja det är det verkligen!! Jättetrist! De älskar sina ziplockpåsar istället för rediga glasbunkar att ha matrester i. Använder & slänger sedan "för det är jobbigt att släpa med sig en bunka hela dagen". Väldigt dåligt med miljötänk!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-01 @ 19:17:24
Postat av: Malin S

Drive Thru-bank och apotek!! Heeeelt galet! Haha!

Svar: haha ja det finns "värre" saker ;)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-01 @ 22:31:58
URL: http://www.malinstolt.com/
Postat av: Anna

Första gången jag var i NYC så reagerade jag på att expediterna talade till en som om vi kände varandra. De verkade genuint intresserade av hur man mådde och verkade vilja snicksnacka, tills jag insåg att det bara var ett svenskt "hej välkommen" :) Jag inledde med ett längre utlägg och kände mig oartig om jag inte frågade tillbaka "how are you?". Vilket de säkert inte väntade sig ;) Men kul med sociala människor!

Svar: heheh ja det tar ett tag innan man förstår "hur man ska svara" ;) Och innan man vet vem som verkligen frågar hur man har det, hehe
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-02 @ 00:17:21
URL: http://strawberrydaiiquirii.wordpress.com
Postat av: Anna (dOdda)

Vänligheten absolut! Att när man ser förvirrad ut så kommer faktiskt folk fram och frågar om man vill ha hjälp utan att man sagt något. Och barnvänligheten! Man blir inte undanskuffad längst bak i restaurangen eller till och med portad för att man har barnvagnen med sig. USA är så oerhört barnvänligt och det är super. Och har man med sig barn in i en affär så kommer det alltid fram ett biträde och "underhåller" så man kan kolla i lite lugn och ro ;-)

Och det där med skorna då... haha...supermysko för oss svennar :-)och så klart att allt finns i drive-in versioner.

Kan sakna det där med att allt finns tillgängligt, närsomhelst. Men det är väl en vanesak :-)

Jo lekparkerna i NYC! Sådana skulle finnas här! Med all skugga och härliga klätterställningar och allt vatten som sprutar upp ur marken så barnen kan leka. Helt otroligt! Fast rätt deprimerande när man gick i de mindre förmögna områden och såg vilken skillnad det var och hur lite resurser som lades i de områdena.

Kram!

Svar: Ja visst är det underbart med barnvänligheten!! Love it! Och även lekparkerna. Så himla roliga alltså! KRAM
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-02 @ 05:45:58
Postat av: Annica

Vad kul att läsa!! Både ditt inlägg och alla kommentarer! Mycket intressant! Låter som det finns mycket som är bättre med USA, men också mycket som är sämre, klasskillnaderna, miljötänket osv. Jag hade gärna sett att svenskarna var lite mer sociala som amerikanerna och det du och andra beskriver om vänligheten! Låter fantastiskt!!

Svar: Verkligen skillander i klass! Det är otroligt synligt. På gott & ont!
Miljötänket kunde definitivt vara bättre!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-02 @ 10:32:33
URL: http://busarna.blogspot.se
Postat av: vitlök


Det där med skor inomhus: Det är nog bara i norden som man tar av sig skorna, ute i Europa: Nej.

Svar: Är det så? Jag har ju aldrig bott hemma hos någon annan i ett annat land utan alltid bott på hotell, så då missa man ju den där delen där man ser deras vanor :) TYcker dock att ta av sig skorna är en bra vana :)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-02 @ 12:41:33
Postat av: Josefine

Jag håller med dig på alla punkter! Kan inte komma på någon mer sådär nu på rak arm, men det är kul med olikheterna! Jag bodde i Ohio i tre månader för att studera. Jag kom ihåg att jag frågade om min värdfamilj hade en cykel till mig att låna ut. De tittade konstigt på mig. Här tog de ju bilen överallt! Så när vi var tvungna att storhandla så tog jag och mina tre roommates den enes cab och åkte och storhandlade typ elva på kvällen :-) sen satt vi med typ tjugofem matkassar i knäet på hemvägen :)

Svar: Hehe, ja det är så himla knäppt att man inte KAN cykla osv för vägarna är så himla knäppt byggda. Ledsamt faktiskt! Men man vänjer sig ;)
jenny - mammaliv i Nashville

Postat av: Anna

Stackars hundar! Fattar inte amerikanarna att de behöver göra utlopp för sin energi (och det inte är att låta dem vara lösa på trädgården). Min hund får MINST en timmes promenad om dagen.

Jag tycker man är skyldig hunden att se till dess behov (som inte bara är att bajsa och pinka) innan man skaffar en.

Det bästa som finns är ju dessutom att ha varit på en riktigt lång skogspromenad och sedan se hur gott hunden lägger sig och somnar efteråt, då kan jag klappa mig på axeln ;) Hundar (precis som människor) är gjorda för att röra på sig! :)KRAM!

Svar: Precis!! Jag försöker gå 2 x 20 minuter minst om dagen. Och då springer han lös hela vägen i massa backar, så han får en himla massa motion. Då känner jag att jag uppfyllt "minimum kvoten" ;)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-03 @ 22:08:14
Postat av: Jenny

Vad roligt att läsa! Jag håller med om nästan alla punkter, dock är det några som inte stämmer in på Maine (eller den del av Maine där jag bor).
Här går man rätt mycket, absolut med sina hundar, men kanske inte lika mycket om man har ett ärende att utföra, utan mest för motionens skull. De är så "outdoorsy" här alltså!
Här är nog frukost och lunch nästan lika viktigt, generellt.
Och att diskutera känsliga ämnen ska man nog inte göra med vem som helst här heller, men jag har allt haft en del diskussioner med amerikaner här som slutat bra :) Antingen med människor jag redan känner rätt väl, eller med andra yngre, vår generation.

Svar: Det låter som Maine är lite mer "svenskt"? :) Härligt för dig! Det är så himla olika överallt i hela USA alltså ;)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-04 @ 05:51:00
URL: http://jennyimaine.wordpress.com/
Postat av: Josefine

Det där med skorna fattar jag inte. Och oftast i kombination med heltäckningsmattor va? Blir det inte skitigt? Och på vintern och hösten när det är lerigt...

Svar: Folk går ju inte här, de går in i bilen & sedan hoppar de ur & går in då de är framme någonstans. Man går ju aldrig in med leriga skor! Eller blöta! nej nej nej. Men visst är det inte fräscht! Jag säger åt mina vänner att ta av sig skorna!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-04 @ 21:20:49
URL: http://finelinan.blogspot.com
Postat av: Anna Holm

Känner igen det mesta fastän jag bara var i USA i två veckor ^^ det som slog mig mest var det där med att folk tar bilen överallt! Inte alls anpassat för fotgängare ^^

Svar: Ja man känner verkligen av skillnaderna fort!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-06-05 @ 00:04:22
URL: http://annamarialouiseholm.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0