Go Green - Plastbanta!

Sakta men säkert försvinner allt plast & gifter ut från detta hemmet.
Det blir mindre & mindre var månad & det känns så bra!

Här kommer lite snabba tips på hur man kan få ett grönare hem med enkla medel.
  • För det första - Du behöver inte slänga/ersätta allt på en gång. Byt ut långsamt efter er budget. Varenda plastpryl behöver ofta ersättas med något i glas/trä/bambu/plåt etc. så ta ett litet steg i taget allteftersom du hittar fynd eller extrapris.
  • Köp glas istället för tupperware! Glas håller i en evighet medan plastbunkar lätt går sönder & måste bytas ut. Det finns massor med glasburkar etc. på loppis! Köp, diska, använd & lämna de i plast på återvinningen!
  • Köp en Take-Away mugg för kaffe on the go. Om du tycker cafeets kaffe är godare, be dom fylla på din mugg istället för att slösa på pappersmuggar.
  • Byt sakta ut alla köksredskap i plast mot miljövänliga alternativ. Man behöver tex inte ha 1000 smörknivar i plast utan kan likaväl använda en matkniv.
  • Se till att bara ha EN rengöringsprodukt till varje användningsområde hemma (eller gör ditt eget av vinäger, citron, vatten & tillsätt lite aromaolja i valfri doft) Och köp re-fill till det som går!
  • Använd bikarbonat i tvättmaskinen mot elaka fläckar på vita kläder istället för Vanish & andra kemikalfyllda produkter. Bikarbonat tar även bort den där mustiga lukten som handdukar lätt får.
  • Låt tvätten (om det finns plats) torka lite innan torktumling samt använd ej sköljmedel. Använd istället lite aromaolja (bara ett par droppar) på en bit flannelltyg & lägg i tumlaren för önskad doft. För att ta bort det statiska, köp en "torkboll".
  • Tvätta/diska/koka tvättsvampar/diskborstar etc istället för att ständigt köpa nya.
  • Städa med gamla trasor/tshirtar/handdukar
 
Nu ska denna maman dricka upp sitt kaffe med honung från Colorado.
Ett annat tips är att stödja små lokala företag istället för att köpa "namn-produkter" från storjättarna.

Trevlig Fredag kära ni!

Kommentarer
Postat av: Susanne

Tack för tipsen! Jag har funderat en del över det här med gifter i hemmet och vad man kan göra själv. Fin blogg du har!

Svar: Åh tack snälla du! :) Hoppas du fick lite små tips :)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-08-23 @ 21:50:49
URL: http://www.susannekleman.se
Postat av: Annica

Det där med bikarbonat visste jag inte! Men hur mycket ska man ha i varje maskin? Ska det blandas med tvättmedlet eller lägger man det direkt i maskinen? Vill gärna bli av med lukten i handdukarna!

Svar: Lägg i vanliga tvättmedlet (inget sköljmedel!) & häll över ca 1dl bikarbonat. Sedan sköter det sig själv :) KRAM
jenny - mammaliv i Nashville

2013-08-23 @ 22:37:53
URL: http://busarna.blogspot.se
Postat av: Frida - Vita villan

Tack för tipsen! Försöker också plastbanta hemma.
Kram!

Svar: Härligt! Det blir jag glad av att höra! :) Kram!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-08-24 @ 06:43:00
URL: http://fridsingen.blogspot.com
Postat av: Johanna

Har du något bra tips på vad man kan använda som matlåda? Metall går ju inte att micra och en glasburk i rätt form är svår att hitta :/

Svar: Vi använder glasburkar då det inte alls är svårt att hitta rätt storlek/form här. Trist om det är så i sverige :/ Jag googlade lite snabbt & då sa de att Biltema har billiga! Hittade även denna länkenhttp://hejeko.blogg.se/2013/april/veckans-plastbantning-matlador-2.html

Lycka till :) Kram!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-08-24 @ 09:20:52
URL: http://joherman.blogg.se/
Postat av: Caroline

Jättebra tips! Jag försöker också att undvika plast så mycket det går. Speciellt när det gäller leksaker till min dotter Dahlia på fyra månader som ju gärna stoppar allt i munnen. Har även alltid med mig tygpåsar till mataffären och om jag glömmer dem köper jag papperspåsar, inte de i plast. Kram

Svar: Åh så bra! Heja dig! :) Kram!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-08-24 @ 13:27:59
Postat av: Pia

Vad duktig du är Jenny (det här värmer en Miljövetaret hjärta att läsa :)) enda jag saknar är tipset på hur man omvänder sköljmedelsälskande lillebröder ;)

Svar: Men vad GLAD jag blir!! :) Ja du.. jag jobbar ständigt mot min kemikalieälskande man & små steg i taget blir det men han är övertalad till MYCKET nu, hehe. Jag ska göra mitt eget tvättmedlel nu och är superpepp! Det gäller bara att övertala dom ;) Eller göra i smyg & inte säga att man ändrat. Säger de inget så kan det ju inte vara någon värre skillnad ;)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-08-25 @ 22:52:49
Postat av: Hanna

Jag måste bara få fråga om bikarbonat så det inte blir fel. Ska det vara 1dl i en maskin, eller menar du att man ska blanda ner det i tvättmedelsförpackningen?

Svar: Blanda inte ner i tvättmedelförpackningen utan häll direkt på kläderna i maskinen :)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-08-26 @ 13:58:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0