EN vila?!

Hörrni Mamas!

Vi har kommit till ett vägsjäl, där jag känner på mig att mycket av August krångel & bök, har med hans vilor på dagen att göra.
Just nu vaknar han vid 6, sover vid 8 i någon timme, är uppe till 12, då han sover i ca 2 timmar.
Ofta lägger han sig för natten runt klockan 6, men nu har han börjat krångla & böka & stöka något fruktansvärt, så ibland är han inte i säng förrän 8/halv 9.
OM han bökat & stökat, så somnar han superenkelt vid 6 kvällen efter.
MEN. När han lägger sig vid 6, så kan han vakna (väldigt sällan dock) tok-pigg vid klockan 3 & tycka att "nu är det väl ändå morgon?"
 
Ni kan ju gissa hur mycket sammanhängande sömn vi får i detta hushållet just nu.
Tröttmamma.com.
 
Så nu undrar jag. Är det dags för EN vila på dagen?
Och HUR i hela fridens namn, får man ungen att sova En endaste gång?
 
 
 
Här är fö. August nya favorit syssla. Sådan far, sådan son..

Kommentarer
Postat av: Hanna

Har exakt samma dilemma här hemma just nu! Tycker eg Lilly är för liten (två mån yngre än August ju)för endast en vila men hon hr blivit svårare att lägga på em och vid nattning på kvällen... Men är supertrött om hon INTE sover på em.. Så nej, har inga tips tyvärr :/ men hoppas nån annan har..! :)

Svar: Dessa ungar!! ;) Kika alla kommentarer vännen. Jag har fått SÅ mycket fina tips! <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 15:19:36
Postat av: Kusin Sarah

Nu är ju inte jag någon mama men kanske kan hjälpa till ändå! :)

Det man skulle kunna göra är att om han vaknar kl 6 på morgonen. Låt honom vara vaken fram till efter att ni har ätit lunch. Sedan låta honom sova dom 2 timmarna så ni redan har. Sedan lägga honom för kvällen runt halv 7 - 7. För ju mer han får göra av med energi, desto tröttare blir han när han väl ska sova för natten. :)
Hoppas att det ordnar sig och att både du och August får sova ordentligt! :)

Svar: tack för tipet vännen! Det är ju precis så jag VILL ha det. Men problemet ligger i att det GÅR inte att hålla August vaken ens till klockan 8 på förmiddagen ;) Han somnar ståendes unegfär. Så där ligger problemet.
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 15:20:14
URL: http://svartstearinljus.blogg.se
Postat av: Hannah

Ja det är ett dilemma det där! Jag funderade oxå på att bara ha en vila för sonen men efter lite påläsning så insåg jag att det kanske blir för jobbigt för de små liven att vara pigga och glada hela dagen. Har fått förklarat för mig att barn behöver två vilostunder på dagtid fram till ca 18 mån ålder (då börjar de flesta på dagis och vilar en gång på em). Sammanlagt behöver barn i August ålder ca 14 timmars sömn/dygn. Sover han mycket på nätterna så finns inte lika mkt tid kvar till dagvilan. 11 1/2 - 12 h på natten är ändå vad de behöver.

Prova hålla honom vaken lite längre på fm så blir kanske fm-vilan lite längre, sen kan han sova kortare på em (men inte för tätt inpå nattsömnen). Det funkar för oss iaf! Lycka till!

Svar: åååhh! Det visste jag inte att det finns ett "rek sömn/dygn"! Han sover ca 11-12 tim per natt, så det lämnar ju inte mycket till vila. Hmm. Måste räkna på detta! TACK för tipset! Ja vi får försöka hålla honom uppe eller ha en kortisvila på morgonen. Pust så jobbigt ;) haha. Tack för alla fina tips! KRAM
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 16:36:01
Postat av: Victoria B

Alice brörjade med en vila när hon va ca 13 månader. Då la vi liksom ihop de två middagslurena och vi la henne vid 12. emn för att kolla dit började vi liksom smyg förlänga vaken tiden på morgonen. så istället för att lägga henne vid 9 på morgonen drog vi ut på det till 10..sen 11...ja du fattar. det tog några veckor att nå målet att hon äter lunch vid 11.30 sen sover middagslur vid 12. vi gjorde detta för att det sen skulle gå lättade på dagis där rutinen ser ut så. och för Alice passade den här rutisen jätte bra! hon anpassade sej jätte lätt. (som tur är) haha det är bara att försöka underhålla med massa roliga aktiviteter när Agust börjar bli trött. men passa sej för att åka bil haha där somnar iallafall Alice på 2 minuter.
KRAM!

Svar: Ja det är nog så vi får göra! Sakta börja skjuta på vilan. Kanske minska längden på första vilan i början som andra tipsat om. Hej&hå vilket jobb detta är ;) hehe. Tack för att du delademed dig av dina tips & erfarenheter vännen! KRAM
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 16:36:56
Postat av: emma sofie

Det är en vanesak det där att sova en gång så det tar ett tag innan man kommer in i det. Försök under
några dagar att bjuda hem folk eller åk bort så han inte somnar då han vanligtvis brukar. Till slut så faller han in i rätt rytm :)

Svar: Ja det är verkligen en vanesak. Han blir trött som på beställning just nu. Problemet är att han somnar i bilen ;) hehe. Vi får försöka med att bjuda hem folk kanske! Tacl för tips! KRAM
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 16:42:24
URL: http://frokenemmapemma.blogg.se
Postat av: Anna

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2273241 såg lite av detta imorse. Vet dock inte om det går att se i USA eller om din fråga blir besvarad :/ Lycka till!

Svar: Tv4 funkar inte här!! :( Sååå himla trist! Vad handlade länken ifråga om?
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 17:00:55
Postat av: eastcoastmom, Spanien

Det är ju så olika hur barn sover, hur länge de behöver sova på natten och dagtid. Kommer inte ens ihåg när våra kids som nu är stora, 11 och 13, gick över till att ta en nap per dag. Men jag vet att de slutade helt med att ta en tupplur/nap när de var drygt två år gamla. Istället somnade de då vid 6.30 och sov hela natten, total bliss!

Försök precis som nån föreslog att dra ut på tiden och skjut första tuppluren framåt och minska ner på tuppluren på eftermiddan. KOmmer i varje fall ihåg att det blev så mycket enklare att planera sina dagar och få nåt gjort, när man bara hade en tupplur att laborera med.

Good luck!

Svar: jaa gud vad jag LÄNGTAR tills man kan fara iväg på skoj tidigt på morgonen & sedan veta att vid lunch sovs det i några timmar, så man har fria händer att göra vad man vill & pusta ut en stund. Det vore ju drömmen! Ja vi får försöka precis så som du sa & hoppas att det funkar. Ett himla laborerande detta med sömnen ;) Pust! heheKRAM
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 17:02:26
URL: http://grrringo.blogspot.com
Postat av: louise

Kort nu fr mobilen.. Jag styrde min sons sömn väldigt mkt. För att få honom att orka va vaken till lunch krävdes extra mellanmål en period och tidig tidig lunch å sen hålla tummarna att han kunde sova tre timmar i sträck. Funkade bra å även då han enligt mig sov för tidigt på dan eller för kort orkade han va vaken under em kväll. Extra mellanmål även då. Ibland satt han i bärsele på ryggen när vi lagade mat om han var för trött för annat men oftast flöt det på bra. Lycka till. Han är två nu å sover fortfarande oftast mer än två timmar på dan. Men nu väcker vi om det blir mer än två. Kramar

Svar: Det där med mellanmål & bärsele är ju verkligen bra tips för att hålla dom vakna! Det har jag inte tänkt på. Tack tack för tipsen!! KRAM
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 17:37:39
Postat av: Matilda

Jag skulle nog säga att det är dags att börja dra ner på vilan på fm. Försök att som någon nämnde ovan att dra på den vilan lite och låt honom bara sova 1h - 30 min för att sen minska och tillslut ta bort. Min E sov fortfarande två ggr när han började på förskolan vid 12 mån men vi jobbade stenhårt på att ta bort den. Sen kanske ni ska pröva att lägga kl 19 på kvällen istället, men det där måste man känna själv, vad som funkar i er familj osv.
Och tricket är när det kommer till att hålla de små liven vakna på fm, aktiviteter och frisk luft men inga gungor ;)
Lycka till!!

Svar: Så himla trist bara att vi måste köra bil för att komma till en jäkla barngunga :( Måste verkligen säga till vår boendeförening att sätta upp bebisgungor vid lekplatsen! Jättebra tips! Vi får göra så som du säger, att minska förmiddagsvilan & sedan ta bort den. Den där timmen man får på morgonen är ju hemskt härlig, men den är värd att "offra" för en bra nattsömn, helt klart! Tack för att du delade med dig!! <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 17:39:59
Postat av: Dixie

Det är så olika när dom börjar bara behöva sova en gång/dag, och hur länge dom behöver sova varje dygn. "Värst" var en i min mammagrupp vars lilla tjej bara sov 1gång/dag från typ 8mån.
Jag älskade när Ellie sov 2ggr/dag men det blev helt ohållbart när hon var 12-13mån och inte gick att få i säng säng förrän 10-10.30 på kvällen... :)
Hon brukade somna vid typ 10, sov nån timme, sen em-nap vid 4-5 i nån timme.
Jag ville att hon skulle sova EFTER lunch för att inte få så långa eftermiddagar + underlätta inför förskola. Det var kke 3 jobbiga dagar, där hon fick lunch vid först 10, sen 10.30 sen 11 och sen gick allt som smort :) Hon var trött som tusan i början (hon ville ju sova när jag tryckte i henne mat...) men det gick så mycket lättare än jag trodde. Lycka till, känns som du nog är inne på rätt spår om att bara sova en gång/dag!

Svar: Ååh I KNOW. Det är underbart med två vilor, haha. Men mindre kul på kvällen, som du säger ;) Man behöver verkligen sin tid då mer än på morgonen! Ja vi får försöka skjuta på förmiddagsvilan precis som du säger! Och kanske börjar vi smått med att väcka August i några dagar från sin vila innan vi börjar flytta den. Pust! Detta kommer bli svettigt ;) hehe. Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter & tips! <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 17:47:14
URL: http://entillskrutt.blogspot.com
Postat av: Ida mamma till Charles

Hehe, detta prolem har alla vill jag lova.
Nær Charles høll på såhær så satte jag egna sovrutiner. Han fick sova 3 gånger på dagen men bara 30 minuter. Nu sover han 23 gånger på dagen och bara i 30 minuter. Då håller vi han vaken och aktiv under tiden och nu sover han från k.19-07 varje natt. Du vet ju hur hans knasiga sovrutiner var nær jag bad dig om hjælp. Vi ændrade om i sovmønstret och nu ær det helt rofyllt och lugnt hemma. Nær han somnar vid kl.19 ær han helt mætt och færdig før att sova hela natten. På kvællen har vi också inført kvællsrutiner så han førstår att nu ska jag sova. Det hade vi inte nær han børjade bøka och nu bøkar han aldrig. Går alltid smidigt och bra. Nær han æven vaknar kl.07 ær han vaken i ca 2 timmar sen sover han 30 minuter sen ær han vaken till mellan kl.15-16 sover 30minuter sen somnar han kl.19 som sagt før natten. Han hade ju gærna sovit mer æn 30minuter om han fått men då hade han inte somnat før natten och varit vaken till 22 på kvællarna! Lycka till kæra dig! :)

Svar: Tänk att nu är det JAG som frågar efter era råd ;) Det går verkligen fram & tillbaka! hehe. Det låter ändå som ni fått er en bra rutin som funkar för Charles! Vi får försöka börja väcka från naps & skjuta lite på dom, så får vi se vart det slutar. Hej&håååå! Detta jobb för att få dom att sova ;) KRAM & TACK för att du delade med dig <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 17:57:01
Postat av: Mammi

Kanske dags att väcka honom ur vilan, prova med 30 min på förmiddagen och 1 timma på em. Det borde fungera. Krama August från mormor.

Svar: Ja det är nog så vi får börja! Hej&hå vilket jobb deta är ;) Himla sömn! KRAm <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 18:09:04
Postat av: Jenny från Karlstad

Det där med att sova på dagen är så individuellt och det är inte alltid lätt att komma underfull med hur de små ska sova. Elvira gick över till en vila om dagen för flera månader sedan, när hon var runt 9 månader tror jag. Hon höll på att krångla en massa på kvällarna och det kunder ta upp emot två timmar att få henne att sova så då kände vi att det får räcka med en gång per dag. Sedan dess är det så mycket enklare att få henne att somna på kvällen. Hon somnar oftast runt 19-19.30, så hon är ändå vaken ganska länge för att bara sova 1 gång.

På morgonen vaknar hon ofta mellan 05.45-07 och hon brukar somna vid 10.30-11 och sover runt två timmar. Nu när hon börjar dagis ska hon helst vara vaken till efter lunch, vid 11.30-12 men det är inte det lättaste dock....

Svar: Oj vad tidigt hon började med en vila. Jag trodde att det var på tok för tidigt för August att bara sova en gång, men efter att ha läst era fina kommentarer, så inser jag att de flesta börjar faktiskt ganska tidigt. Och alla barn har olika behov! Härligt att ni hittat en rutin som passar er! Jag hoppas vi kan "styra" August dit snart!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 18:45:45
Postat av: Anna

Ja de där övergångsperioderna kan vara knepiga.. När vi bytte från två till ett sovpass tog vi det lite som det kom. Ena dagen sova han en gång, andra dagar sov han fortfarande två. Provade att hålla honom vaken så länge han orkade på förmiddagen sen fick han sova sin långa sovstund lite tidigare på eftermiddagen.
Ni hittar säkert någon ny rutin som passar er! Man får prova sig fram lite =)

Svar: Ja man får nog ge det en himla massa tid & tålamod! ;) Jag har fått så otroligt många fina tips, så det ska nog gå! Jag menar, alla har ju klarat det! :)
Och som du säger, ibland får man nog "gå tillbaka" till gamla rutiner då de är trötta!
Tacl för att du delade med dig! <3 KRAM
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 19:15:07
URL: http://svalander.blogg.se
Postat av: Marléne - mamma till Nova och Noel

Noel var likadan vid läggning. Bökade och stökade och höll på. Då hade han två sovstunder per dag. En kl 9.30 och den andra runt 14. Vi beslöt oss för att dra ner till en sovning, runt lunch. I början var det tufft för honom men det varade bara i 2-3 dagar sen kom han in i rutinerna. Nu somnar han som en stock runt 18.30 och sover till 8-9 på morgonen. :)

Svar: 2 - 3 dagar av krångel fixar man ju! Jag trodde det skulle ta typ flera veckor ;) hehe. Och så UNDERBART att han sover till 8-9!! AVUNDSJUK!! ;)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 20:23:51
URL: http://noelnovasmamma.blogg.se
Postat av: Frida - Vita Villan

Det där är ju s olika beroende på barn. Mina barn började sova en gång om dagen då det var runt 8-9 månader om jag minns rätt.
Båda har vaknat runt 7-8 på morgonen (dock inte nu när de går på dagis).
När de blivit trötta på förmiddagen har jag försökt hitta på saker för att hålla dem vakna. Verkligen gjort allt! Ätit lunch runt 11-11.30 och sen sovit middag och då sovit till ca 13.30. Hållit igång dem till ca halv 7-7 på kvällen då vi nattar dem och de sover hela natten.

Hoppas att ni kommer på något som funkar för er!
Kram

Svar: Ni har det preciiiis på pricken som så jag önskar August skulle sova ;) Hoppas hoppas vi kommer dit snart! Har fått otroligt mycket bra tips! Tack snälla för att du delade med dig! <3KRAM
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 20:33:06
URL: http://fridsingen.blogspot.com
Postat av: Trees, mamma i London

OJ vad många tips!! Här ska jag också kolla igenom, för jag själv har verkligen inga tips att ge :( Jättekrångligt här också. Våra små bråkstakar <3 Lycka till!! :)

Svar: Älskade krångelrumporna <3Ja det är helt otroligt många fina tips! Gud vad ni är BRA!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-02-11 @ 22:47:43
URL: http://mangofisk.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0