Vi måste sluta jämföra & tävla

Ibland känner jag som att föräldrarollen är en tävling.
Vem som ger sitt barn nyttigast mat.
Vem som inte ger sitt barn socker.
Vem som inte låter sitt barn se på TV.
Vem som läser flest böcker.
Vem som lärt sitt barn teckenspråk.
Vem som lärt ut flest djurläten.
And on and on it goes.
 
Och jag vet att jag inte är ensam om att ibland känna den där skammen att "jag borde nog läsa lite oftare", eller då man får dåligt samvete av att visa Peppa Pig i en timme för att kunna laga middag, städa eller bara dricka en kaffe i lugn & ro för den delen.
 
Jag förstår inte varför vi är så hårda mot oss själva?
För jag tror inte att någon skulle döma om små sanningar kom ut om hur man faktiskt mutade sitt barn med ett paket kex på mataffären.
Och jag tror heller inte att varken barnen eller föräldrarna mår bättre av att följa en massa "regler" till punkt & pricka "bara för att".
Men ändå så känns det som att det är så man bör göra för att vara en riktigt bra förälder?
Man bör inte ge sitt kiddo glass en tisdagsförmiddag & man ska helst vara den där föräldern som springer runt på lekplatsen med massor av energi timme ut & timme in. Inte vara den som sitter med telefonen i handen, som inte tittar på klockan redan efter 20 minuter & önska att tiden kunde gå snabbare.
Den där energifyllda, spralliga, roliga föräldern som alla avundas.
Eller?
 
Nej jag tycker vi måste vara lite snällare mot oss själva.
Inte så hårda & dömande.
För jag tror i ärlighetens namn inte att någon annan dömer.
Jag tror många ser det som de önskar de själva gjorde. Men de ser inte bristerna.
Så varför hakar vi upp oss på det själva?  Dömer oss själva.
 
Nej nu gräver vi ner allt det där som man "bör & måste" enligt någon (VEM??), slappnar av lite i föräldraskapet, tar oss en kopp kaffe, läser ett par blogginlägg på mobilen medan ungarna får se ytterligare ett avsnitt av favoritprogrammet.
 
The kids will be alright!
 
 

Kommentarer
Postat av: Nathalie

Heja heja! Jag instämmer helt i det du säger! Kram!

Svar: KRAM <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 15:32:56
URL: http://nathalier.blogg.se
Postat av: Emma

Håller med dig fullt ut!! Jätte bra skrivit!

Svar: Tack snälla du <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 15:46:21
Postat av: Johanna

Klockrent! Har tänkt mycket på det de senare dagarna faktiskt. I detta nu ligger jag på soffan med en kopp kaffe i ena handen och iPhonen i den andra- och betar av alla bloggar jag följer. Vad ungen på 19 månader gör? Kollar på Disney junior och är tämligen skitnöjd. Visst, solen skiner ute och det är en härlig höstdag. Men jag är ute med henne flera timmar varenda dag annars, oavsett om vi är i lekparken, bara ute och utforskar löv och stenar, eller tar en långpromenad eller går till affären eller stan. Vi gör så mycket för våra barn, med våra barn. Klart vi ska få vila ibland, eller muta med kakor för att få laga mat ifred. ;)

Svar: Härligt för både dig & kiddot!! Vad skulle de fara illa av, av att kika på lite tv?Jag blir tokig av de där "reglerna". Jag skulle vara en ap-dålig mamma om jag skulle vara aktiv med August 24/7. Vi leker ju mestadelen av dagen, är ute, åker till parken, går promenader, bakar, läser osv ihop. Men inte hela tiden. Ibland behöver vi båda ett litet break! Heja på! <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 16:13:26
Postat av: Annso

Känner igen det där med att jämföra och tävla bland många föräldrar.. Vanligast mellan separerade verkar det som.. Mamman vs pappan..vem gör mest... Hur gör man osv.... Jättetråkigt att höra och se sånt. Bry er lite mer om barnet än att göra 10 aktiva saker/dag så barnet blir utmattad. Det är helt ok enligt mig att slappa med sitt kid eller att den gör det ifred t.om. Man är inte mer än människa och man gör sitt bästa... Det behöver dock inte gå överstyr. Men visst är man den där tokaktiva morsan i parken så är väl det också bra men då ska inte vara på bekostnad av sin eller barnets ork/hälsa.

Och det där med mutning har en ganska känd psykolog skrivit om och han anser att om det funkar så är det rätt.;) jätteinspirerande att se han föreläsa om det.

Svar: Åh den psykologen tycker jag om!! ;) hehe.
Och det är ju precis som du säger. Att OM man är den där aktiva mamman, så är ju det inget fel. Men det ska inte vara påklistrat & framkrystat "bara för att" liksom.
Det är ju ingen tävling :)
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 16:16:59
Postat av: Ida

Så bra skrivet! Jag får stundtals panik när jag tänker på allt man bör göra och hur man gör saker. Däremot har jag på sistone verkligen försökt tänka på att inte försöka sätta upp någon fasad när jag pratar med andra föräldrar. Jag blir jättestressad av alla "perfekta" föräldrar och vill inte att folk ska tro att jag låtsas vara det också. Vi gör så gott vi kan ju! :)

Tack för en underbar blogg än en gång! Läser flitigt men kommenterar ytterst oflitigt! :)

Svar: Gulle dig!! <3
Och ja jag kan också få panik ibland då alla börjar jämföra & prata om vad bra de gör allt. Eller alla förbaskade "ursäkter" om varför ens barn inte bemästrat något som vännernas barn kan. Det är ju inte svårare än att de utvecklas olika & det är OKEJ.
Nej nu slappnar vi av lite till. Vi är bästa föräldarna <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 16:51:57
URL: http://www.idathemonster.blogspot.com
Postat av: Trees, mamma i London

Jag tycker det är riktigt löjligt när man målar upp en fasad. Olivia har kollat peppa pig i en timma idag medan jag gjorde mig iordning och kollade igenom typ HELA instagram, haha. Och hon kollar Peppa pig varje dag. Men det är inget jag skäms över alls, eller "inte säger" till någon. JAg brukar face-tima med min syster medan Olivia kollar på det. Hon gillar ju det :)

När jag skriver om saker hon gjort, lärt sig, eller som jag skrev idag, att jag vaccinerar på mitt sätt så är det verkligen inte för att måla upp en fasad, eller visa mig bättre än vad jag är. Det är bara med just vaccinationerna som jag gör sådär, på mitt sätt =) Och dömer verkligen ingen som gör annorlunda, ALLS! :)
Kände mig nästan lite träffad tror jag haha, så det var därför jag ville skriva av mig om just mitt senaste inlägg :)
Kram <3

Svar: Men guuud du ska inte känna dig träffad för något!!Jag tycker det är toppen att du delar upp vaccinationerna då jag själv funderade på det länge länge! Och jag tycker det är sååå himla bra att du skriver om det öppet då det är ganska "tabu belagt" att inte vaccinera fullt ut med en gång. Heja heja dig vännen! Jag tycker inte alls det var minsta skryt utan bara jättebra!
Du är en toppenmamma! <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 17:04:42
URL: http://mangofisk.se
Postat av: Hell mamma till Joe 6 Lucy 3 1/2

Usch ja och värre blir det när det börjar skolan, fast då verkar de tagga ned om socker och mat iaf. Man får ta några djupa andetag och heala sig själv med mantrat jag är bra jag är bra ;-) Följer alltid orden från en vän som är barn psykolog att barn behöver inte SÅ mycket aktivitet, barn säger själva att dom känner sig lyckligast när alla är hemma och det är lugn och ro. Det tycker jag verkar sunt, harmoni alltså. Kram på dig x

Svar: Nej de behöver ju inte ut & fara hela dagen varenda dag i veckan! Somliga tycker ju om att ha en sådan livsstil, så det är ju helt ok, men man ska inte tvinga sig till att göra något om man verkligen inte vill. Då blir det ju inte bra ändå.Hua blir det verkligen värre då de går i skolan?? Suck. Sååå tråkigt.
Harmoni is tha shit! <3 KRAM
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 17:08:35
Postat av: Sarah

Åh, jag håller med till 100%! Jag har en son som blir 6 månader nästa vecka. Ändå sedan han var nyfödd så har man ett par kompisar som ständigt gång på gång ska jämför honom med hans jämngamla kompisar. Orkar bara inte. Brukar alltid bli att jag bara sitter o lyssnar o håller med. Sen när man lämnar playdaten ringer jag min man o får ur mig frustrationen. Nä, blir så leds på d ständiga jämförandet!

Svar: Det där jämförandet driver mig till vansinne. Det ska tävlas om varför barnen inte står/kryper/går/pratar & allt annat man möjligtvis kan göra, precis samtidigt som vännernas kids kan. Alla barn är olika, utvecklas olika & så är det med det. Punkt liksom. Det kommer. Jag har aldrig sett en 10 åring som inte går eller pratar. Avbryt nästa gång & börja prata om annat ;)
jenny - mammaliv i Nashville

Postat av: Jennie

Håller helt klart med kram <3

Svar: Kram <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 18:24:27
Postat av: Mammatea

Så sant!

Svar: <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 18:59:32
URL: http://mammatea.se
Postat av: Mammo

När vi kommer i december ska jag tävla som tusan med Mommo ;) Leka, bygga, springa, busa, läsa .....
Fördelen med att vara morfar är man kan vara det max när tillfälle finns . Visst har du rätt gumman, inte blir det bättre av att göra allt enligt boken. Omtanke och kärlek är viktigare än ett paket kex i affären eller en extra timme framför tv´n. Keep on girl ! <3

Svar: Ja ni kan få leka & tävla tills ni är helt svett ;) LÄNGTAR! <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 19:20:06
Postat av: Eleonore

Kunde inte sagt det bättre själv, så bra skrivet! Visst är det nog så att vi är alldeles för hårda mot oss själva. Barnen blir inte förstörda om man tummar på reglerna och släpper på gränserna ibland när tillfället kräver det. Att äta glass en tisdag eller mutad med kex i affären är ju inga dödssynder även om man själv känner så ibland. Heja dig och jag hoppas fler börjar tänka såhär! :)

Svar: Tack snälla du! Och visst är vi för håra mot oss själva! Det är helt knäppt vad många jämför & ursäktar sitt beteende. Nej nu slänger vi det beteendet & kör på så som vi tycker om att leva :) Heja oss! <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 19:27:11
URL: http://eleonorebk.blogg.se
Postat av: Annica

Håller verkligen med dig Jenny! Kan säga så här, igår fick min store några godisbitar när vi kollade film tillsammans på kvällen. PÅ EN ONSDAG! De får glass mitt i veckan, jag mutar dem i affären för att de ska vara snälla, jag hotar att ta bort veckopengen om store inte uppför sig. Ibland är vi inte ute på en hel dag på helgen (mest på vintern), ibland får de McDonalds mat till kvällsmat mitt i veckan, de får äta frukost i soffan framför tv:n varje morgon osv osv. I can go on and on. Men dom är lyckliga, älskade, pigga, snälla, omtänksamma, busiga, lekfulla. Dom mår bra och vet skillnaden mellan rätt och fel. Så who cares om man tänjer på reglerna för att få vardagen att gå ihop!

Stor kram på dig!

Svar: Men så gott för dom!! Det är ju det som är livet! Att man får lite gottigt, se på lite tv & mysa. Variation! Leka & nyttig mat i all ära, såklart det ska "dominera" vardagen. Men man behöver ju inte göra allt så extremt. Jag vet inte om barnen kommer bli klokare för det?
Jag tror att allt med måtta är bra. Om man inte får någonting alls, så är ju risken att man gör revolt som tonåring.
HEJJA dig fina mama! <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 19:35:28
URL: http://nickan78.wordpress.com
Postat av: dixie

Amen to that.
Att vara i parken utan någon annan vuxen att prata med att det tråkigaste jag vet.
Jag tycker det är kul att rita - i 5 min.
Osv osv.
Men, jag vill tro att det är bra för barnen att ha tråkigt ibland. Och lära sig hitta på saker själva och använda sin fantasi ;)

Kram till dig kloka mammavän! Inlägg som det här är viktigt att läsa då och då när en känner sig som världens tråkigaste förälder.

Svar: Tack för dina fina peppord!! <3 Och precis så är det. Att leka tåg i 40 minuter är inte alltid roligt! Då kan man liksom strunta i det & låta kiddot försöka leka själv.
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 19:59:39
URL: http://enlitenutflykt.com
Postat av: Sara

Bra skrivet!

Svar: Tack <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 20:14:25
Postat av: Maria Nw

WORD Jenny!! Bästa jag läst på länge! Kram

Svar: Men vad fint att du tog dig tid att skriva det!! <3 Tack!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 20:59:49
Postat av: Malin Hedlund

Heja dig Jenny, ett så otroligt bra inlägg! Läsvärt för alla oss mammor med så höga krav på vad just en bra mamma är! Tror vi alla har dessa tankar och känslor emellanåt, att vi inte tidigare kan se att vi faktiskt är tillräckligt bra föräldrar ändå :-) KRAM!

Svar: Ja vi är allihop underbara föräldrar till våra kids! <3 Och skulle behöva slänga det där dåliga samvetet i soporna ibland! KRAM kära du
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 21:36:07
URL: http://annamalinform.blogg.se/
Postat av: Anna

Haha å Jenny I know the feeling! Kände mig som världens sämsta mamma förra veckan när jag mutade Stella med godis för att hon skulle sluta gråta på bussen en vanlig sketen måndag. Kändes som att alla på bussen tänkte" Den därunga, tjocka mamman kan varken trösta sitt barn eller ge det ordentlig mat". Fast jag är en utomordentligt bra mamna och det är du med!

Svar: Du är världens bästa mamma till din Stella även om du mutar med godis på bussen! Jag skulle definitivt också mutat! Orkar ej höra skrik ibland helt enkelt. Men vad gör det? Heja oss! <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 21:54:54
URL: http://frulopez.se
Postat av: Mammi

Slappna av i ert föräldraskap! Det är så många som "tycker och dömmer" idag så ni glömmer bort att det viktigaste gör era barn är att ni finns, låt inte kraven ta över era liv.
Nu ska jag bli djup: var med era barn utan krav och tvång, vill mi inte vara på lekplatsen så var inte det. En dag i badrummet där barnet leker med vatten och kastruller duger gott. Då kan ni i lugn o ro sitta på golvet och läsa eller blogga. Barnen måste inte vara ute i parken varje dag, sätt på en ljudbok så mi slipper läsa men var nära barnet, man vet aldrig vad som händer....
En dag kan allt vara slut... Var nära era barn utan tvång, hitta ett sätt som passar er, slappna av, njut! Ni är bäst, oavsett❤️❤️❤️❤️❤️

Svar: Så sant min kloka mami <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-03 @ 22:53:58
Postat av: Trees, mamma i London

Aaaw vad snäll du är :) Det är du också!!
Och vilken underbar kommentar av din mamma <3 Nästan så jag fick en liten tår :) så himla sant det hon skriver!

Svar: <3Hon är allt bra klok min mami!
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-04 @ 01:00:12
URL: http://mangofisk.se
Postat av: Jenny

WORD!

Svar: <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-04 @ 05:25:20
URL: http://jennyimaine.wordpress.com
Postat av: Nicole - mamma till Elise och Inez

Så otroligt bra skrivet!

Svar: Tack <3
jenny - mammaliv i Nashville

2013-10-04 @ 09:09:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0