Att fånga mat på bild
Haha men sötis då! Det där ser verkligen jättegott ut!!!
Annars så brukar i alla fall jag redigera mina bilder i Photoshop så färgerna kommer fram och så de blir lite skarpare :)
Redigering fixar allt!
Hihi. Hoppas du får många bra tips vännen, för jag undrar också! Tror att fint naturligt ljus är a och o dock!
Kram
ljuset gör jättemycket! var i dagsljus så se rdet "fräschare ut".
men det viktigaste är nog att lägga upp det på ett fint sätt :)
Du ar inte ensam!! Jag har ocksa detta 'problem' nar jag tar kort pa mat. Har helt enkelt gett upp och insett att jag inte ens kan fa en frach sallad att se aptitretande ut pa kort :(
Ser väldigt goda ut tycker jag! Recept?
Det här inlägget innehåller sjukt bra tips om matfotografering som jag tycker du borde läsa :)
http://nevnarien.se/2013/february/tips-fa-din-mat-att-se-kick-ass-ut-pa-bild-2.html
Jag har ungefär samma problem. Just matfotografering har jag svårast för; men jag kan tänka mig ljuset, uppläggningen och kort skärpedjup.
Hittade några matfototips som andra publicerat:
http://www.tasteline.com/koksknep/mat/fotoproffs-pa-nolltid/
http://fotografgruppen.se/fototips/matfotografering-de-baesta-tipsen.html
http://nevnarien.se/2013/february/tips-fa-din-mat-att-se-kick-ass-ut-pa-bild-2.html
http://www.hittarecept.se/click/index/2843833/?site=mondoblog.se%2Femmalous
(Maten på din bild tycker jag för övrigt såg jättegod ut!)
Du fotar bra tycker jag
It's aaall about the lighting ;) Nej, men jag brukar ta under en fläktlampan, eller i dagsljus med rätt inställning så färgerna kommer fram. Sedan leker jag lite med kontraster och ljus i det vanliga bildprogrammet som finns på datorn. Vad har du för kamera förresten?
Spana in min blogg! /Jennie Benjaminsson - matfotograf
Så fin blogg du har!
Jag har precis publicerat en video på årets första snö, kolla gärna:)
Ha en bra dag!
Bra ljus! Gärna dagsljus, men absolut inte lysrör. Fota inte direkt ovanifrån, utan lite mer från sidan. Jag tycker att det där såg görgött ut i och för sig. :)
Jag brukar fota i dagsljus! Vårat köksbord står precis vid ett fönster, så där tar jag ofta bilder. Och när det är relativt varmt så fotar jag oftast ute, där får man bäst ljus! Sen ser det ju alltid lite piffigare ut om man lägger på något grönt, t.ex. lite citronmeliss på desserter. ;)
Som övriga skrivet - LJUS! Jag föredrar själv att ta bilder från sidan istället för uppifrån, tycker det är enklare att få maten att se aptitlig ut då och man får mer djup. Fint porslin och kanske ett glas med lite reflektioner i bakgrunden - TADA!
Inte för Mycket mat får vara med på bilden, åtminstone inte i fokus. Små portioner upplagda och fotade från sidan i ett bra dagsljus brukar vara ett säkert kort för att få det snyggt (åtminstone snyggare)
Kram!
Jag har samma problem, men jag försöker fota mer sidan/underifrån :) Sen med ljuset nu är det ju mörkt mest hela tiden, men försök hitta någon bra lampa som ger något fint ljus :)
Många "proffs" bilder på mat och bak är faktiskt väldigt fejk. När det är sådana plåtningar så är det ingen som vill äta maten efter...
Hemmafoto så är några tips : Snygga tallrikar och bestick, fynda på loppis. Variera dig lite. Bakar du så kan du ju ge bort fatet samtidigt med lite cellofan runt om du tröttnat på det. Olika kökshanddukar eller dukar. Tänk rekvisita, snygga glas i bakgrunden, ljus etc
Man äter med ögat, gör det tilltalande och tänk på färger, vad framhäver vad och kontraster. Typ basilika blad ovanpå en soppa, citronmeliss på dessert- Och visa lite av innehållet au naturelle bredvid, några hallon bredvid en hallonkaka, en halva citron bredvid citronmuffins...
Man behöver inte se allt. Och man behöver inte se allt i en bild. Dela upp i kanske 3 bilder, en vänsterkant, en detaljbild och en ovanifrån etc...
Fota i mer i nivå. Gör en ministudio med vanliga a4 och tejp. För bättre ljus, så gör en egen liten reflexskärm om du inte har någon, av ex en skärbräda och ugnsfolie och hjälp till att rikta ljuset...
Studera proffsbilder i kokböcker och på nätet, och tänk på hur de satt ljus och i vilken vinkel.
Ingen vet hur "färsk maten" är, oftast vill man ju ha den direkt från ugn/ spis eller vad det nu är. Man kan ta det lite lugnt, låta det ånga av lite om du ska ta närbilder då ånga kan komma på kameran vid närbilder.
Fuska lite, skölj/spraya salladen en gång till om det behövs. Smaklös olja...
Mjöl kan vara dekorativt vid ex brödbak...
Detta var vad jag kom på sådär på en höft...
Svar: I know the feeling! Blir alltid klar med maten när det är bäckmörkt.. och eftersom att jag bara bor i en studentlägenhet är här inte överdrivet många lampor att tillgå. Ett hett tips är att utnyttja datorskärmen - där kan man skaffa sig lite kallare ljus som ser fräschare ut! Kan behöva kombineras med en vanlig lampa dock.
Tänd lampor om det är för mörkt... och ändra vitbalansen på kameran om det behövs, så att det inte blir för gul ton :)
Ljuset är a och o. En bra kamera, mobilen fångar ingen "känsla" alls :/ Gå en bit ifrån och zoom in för bäst känsla och djup i bilden, istället för att stå nära och nästan nudda maten med kameran. Å så provar du lite olika vinklar så du inte får så mkt "blurr" i bakgrunden :) Heja heja :) :)
Jag vill också gå en kurs.. men man kommer långt på att bara hoppa över "auto" och välja tex "p" som inställning (Nikon) och lära sig tänka ut en bild inte bara klicka. Det fixar du :) :)
Så lite så :D
Jag lägger upp det så fint jag kan, fotar med min iphone sedan går jag in på picmonkey och väljer "Boost" t.ex., tadaaa så har du härliga färger och mums vad gott det ser ut ;-)
Du har ju fått en massa svar nedan men för inspiration, där man ser att snygg rekvisita används, tex träbord, olika fat, blommor, bär etc är bloggarna made by mary och call me cupcake (den sista av Linda Lomelino som även gett ut två böcker). Sjuuukt fina bilder av deras alster, du måste kolla!